E-sporten växer i Sverige

Vad är E-sport?

Att veta vad E-sport är, är definitivt inte en självklarhet. Det är säkert en självklarhet för de som intresserar sig av tv-spel och liknande, men i allmänhet är det väldigt nytt för många. Jo, vad är det då? Det är ingen sport i sig som många tror efter att de har hört och tolkat namnet E-sport. Det är en sport i och med att man tävlar, men man som deltagare behöver inte vara fysiskt vältränad eller på något sätt träna fysiskt. Sporten går ut på att spela tv-spel i match och tävla med varann. Detta är något som kommer bli en sport i sommar OS vilket många tycker är helt sjukt med tanke på att OS från en början har varit för vältränade atleter och inte sådana som spenderar dag ut och dag in på att sitta i sin soffa och träna samt lära sig ett spel.

Varför har det växt i Sverige?

En stor fråga som många ställer sig är varför just denna typ av sport, E-sport, har växt och blivit en sport för allmänheten i Sverige. Med tanke på att många människor sedan innan har spenderat många timmar hemma i soffan med vänner och kompisar för att tävla med varann på tv-spel. Dessutom har det tillverkats mycket mer tv-spel på senaste tiden eftersom efterfrågan har ökat och allt fler har valt att börja tillverka tv-spels apparater eftersom allt fler köper dem. Det är inte alls ovanligt att en familj har 3 olika tv-spels apparater då varje barn vill ha var sitt för att de spenderar så mycket tid med det att de inte kan dela. Det har även utvecklats spel där man kan spela mot varandra, som exempelvis FIFA eller NHL. Antingen kan man spela med någon kompis som sitter bredvid dig i soffan då man endast behöver koppla en kontroll. Eller så kan man spela online, det innebär att man kan möta en kompis eller en random person som också har kopplat upp sig på samma spel online. Därav när denna E-sport kom så är det många som har valt att börja tävla i det med tanke på att det har varit ett såpass stort intresse innan.

Varför klassas det som en sport?

Som du tidigare läste så är det många som är frustrerade över att denna sport verkligen klassas som sport. Dessutom ska den vara med i OS och då är det ännu starkare reaktioner som uppstår. Men eftersom att det krävs mycket träning för att kunna tävla i det och dessutom vinna, så klassas det som en sport för att man kan tävla och träna i det. Dock finns det inte riktigt lag än som kan utbilda E-sport, men det skulle inte bli en chock om det så småningom finns. Vissa anser dessutom att golf inte är en sport för att man endast går och inte behöver vara i en speciellt hög atletisk form, men man tränar fortfarande och det krävs teknik.